2011. május 4., szerda

Az "Igazi Zöld Szósz"



Németországban ún. zöld szószként különösen a frankfurti elterjedt.
Sokan, Goethe óriási háztartást vezető édesanyjának tulajdonítják az eredeti "Echte Grüne Soße"-t.

A zöldségesek az idénynek megfelelően, csomagban árulják az összetevőit (macerás lenne egyenként összegyűjteni, de talán nem lehetetlen).
Eredendően 7-féle fűszernövényből áll, turbolya, zsázsa, csabaíre vérfű (németül sokkal helyesebb: Pimpinelle), sóska, borágó, petrezselyem és citromfű alkotja. Egyesek kaporral is kiegészítik.


Az elkészítési mód ahány ház, annyi szokás. Az "eredeti" Goethe-recept szerint
- 2 főtt tojást
- uborkát (mi kígyót használtunk, de eredetileg savanyú uborkát illene)
- 1 hagymát
- 1 gerezd fokhagymát
- 2 ek mustárt
- sót
- borsot
- 1/2 citrom levét és héját
- némi majonézt
a feldarabolt növényekkel összekeverünk és főtt marhához vagy halhoz tálaljuk.


Tehát nincs főzés, csak aprítás és kavarás. Az eredmény egy minden porcikájában friss tavaszi szósz, ami szimplán főtt krumplival is remek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése