2011. április 15., péntek

Óda a pedálnélküli bicikliért - Laufrad - Draisine - balance bicycle - pedálnélküli bicikli

Pettson is elkezdte! Hurrááááá!



Az egyik leghasznosabb dolognak tartom a gyerekek egyensúlyérzésének kifejlődésénél.
Először a 2000-es évek elején találkoztam vele, addig gyerekbicajként csak a támaszos verziót ismertem. A háromkerekű motorral hasítás után Béka életében is megjelent a pedalmentes bringa, amelyről azóta se nem tudok elég ódát regélni. Néhány nap alatt ugyanis minden erőlködés nélkül sajátítják el a gyerekek az egyensúlyozást, ezáltal a kétkerekű pedálos kerékpárra való átállás valóban gyerekjáték. Lócának csak a fék használatával, helyesebben nem használatával volt minimális problémája , de egy "jól irányzott" esés után ez a probléma is megoldódott.



A pedálnélküli kerékpár megalkotója mannheimi Karl Drais, aki 1818-ban jelentette be találmányát. Ennek oka, az 1815-ben az indonéziai szigetvilágban kitört Tambora vulkán folyományaként -globális klímaváltozás - kialakult éhség, élelemhiány és állatelhullás volt.




A "Draisine" az első olyan mozgó eszköz, amelynél két kerék egymás után halad. Ezáltal fedezte fel Drais az addig ismeretlen kétkerék-elvet ( két kerék mely egy nyomot hagy), amely lehetővé tette a lónélküli gyors mozgást.

Néhány sikeres év után a pedálnélküli kerékpár parkolópályára került. Az emberek tartottak az egyensúlyozástól, inkább a biztonságosabbnak vélt háromkerekű biciklit és kocsit választották. Kb. 50 évvel később, a görkorcsolya-pályák elterjedésével változott az emberek hozzáállása, s mindinkább késznek mutatkoztak az egyensúlyozásra. A kerékpárt innetől a francia "vélocipède bicycle“megnevezés alapján" kétkerekű gyorslábnak" hívják.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése