2011. április 11., hétfő

Szavalóverseny és nosztalgiázás





A cserkészek és néhány lelkes mami jóvoltából szombaton szavalóversenyen vehettünk részt. Családunk 3/5-e képviseltette magát az indulók sorában, s egy 2. és egy 3. helyezéssel igen sikeres szereplésnek örülhettünk.
Igazi zsűri, feldíszített emelvény várta a résztvevőket, akik 7 - kor szerinti - kategóriában indultak 3 éves kortól 99-ig. A felnőttek között két amerikai résztvevő is volt, tehát a magyar versmondóverseny hipp-hopp nemzetközivé változott.
Remek szervezés és szokatlanul nyugodt, figyelmes gyerekek voltak jelen. Mindannyian csodálkoztunk, hogy a fiatalok - köztük a kicsik is - igen türelmesen hallgatták végig a többiek produkcióját. Le a kalappal előttük.
Egyetlen egy fájó pontom volt a verseny elején. A zsűrielnök egy másodperc alatt rombolta le a finoman felépített "tornyomat". A verstanulás alatt különösen figyeltem arra, hogy a gyerekekben semmiféle gátlást ne ültessek el. Nem sokkoltam őket a tömeggel, nem ijesztgettem őket lámpalázzal, vagy "mi lesz ha" idétlenségekkel, egyszerűen megtanultuk és elmondtuk a verseket. Amikor is jön a csekély empátiával megáldott idős úr, aki megnyitó beszédében jól ráijesztett a gyerekekre, hogy ha megakadnak, vagy súgni kell nekik, azt ők - a zsűritagok - figyelni fogják, és pontlevonás jár érte, de azért nem kell izgulni, mert ők kedvesek és jó szándékkal vannak irányukban. Köszi!


A sok Arany Laci meg Weöres mellett valódi kuriózum volt a Varró-Dani-féle Maszathegy. Béka Lecsöppenő Kecsöp Benőről, Lóca pedig egy Párizsban és egy Piripócson élő úrról mesélt.

Varró Dani - Lecsöppenő Kecsöp Benő

Jöhet pogácsa, bableves,
veszedelem csak arra les,
ki melegszendvicset kajol -
figyelj te jól
reám:

Ha kérdik, kérsz-e szendvicset,
és azt mondod, hogy rendicsek,
soha ne kérj rá kecsöpöt,
mert lecsöpög,
le ám!

Lecsöppenő Kecsöp Benő,
a szendvicsen ő a bökkenő.
Lecsöppen ott, lecsöppen itt,
csupa kecsöp a bőrdzsekid.

Majszolhatsz bármi egyebet,
veszély csak akkor fenyeget,
ha a fogad hotdogra fáj,
hát készen állj,
komám!

Ha kérdik, kérsz-e hotdogot,
jobb, hogyha ezt megfontolod,
sose tetess rá kecsöpöt,
mert lecsöpög,
le ám!

Lecsöppenő Kecsöp Benő,
a hotdogon ő a bökkenő.
Lecsöppen itt, lecsöppen ott,
csupa kecsöp a farmerod.

Mert ő a göcs, a bökkenő,
az új ruhádra csöppenő,
talajt csöpögve megkenő
(holott a hőség rekkenő),
nincs más veszély, csak ő, csak ő:
Lecsöppenő Kecsöp Benő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése