2011. április 19., kedd

A kultikus majom

Béka születése környékén egy bolhapiacon akadtunk rá. Sokáig a polcon üldögélt, aztán a gyerekek növekedésével, meg a költözésekkel, valahogy kikerült a látókörünkből. Néhány hete, ahogy szelektáltam a gyerekek játékait, újra előkerült, s azonnal elfoglalta az őt megillető helyet.


Mindig kedveltem, jó volt ránézni, de nem tudtam, hogy ki áll a gombszemű, mozgatható végtagú lény mögött.


A dán ezüstműves, Kay Bojesen (1886-1958) 1935-ben készített először tárgyat fából, egy valódi tacskót. Egyfelől változatosságot jelentett számára, másfelől kielégítete azt az igényét is, hogy egyszerű formákkal egy kézbe simuló "vidám" tárgyat hozzon létre. A vidámság és "nevetés" volt a vezető motívuma, amelyet ő is gyakran hangoztatott, amikor a fatárgyait érzésekkel , precizitással és humorral töltötte meg.
Például az említett diófa-dakszli, ami várakozásteljesen fordítja fejét jobbra, mintha minden pillanatban repülne a visszahozandó bot.


Nem csoda, hogy a skandináv országokban művei kultikus figurákká váltak. Még napjainkban is majd minden második dán gyerek kap születési vagy keresztelési ajándékként egy-egy Bojesen-majmot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése