2011. május 6., péntek

Kísérlet I. Gumimaci

Kísérletünk alapja Németország kultikus figurája, a GUMIMACI.


A táncoló medvét a Bonnban élő Hans Riegel alkotta meg először, innen kapta a nevét is - HA-RI-BO.
Persze gumimaci sok országban létezik, mégis olyan népszerűségnek talán sehol sem örvend, mint itt Németországban.

Amellett, hogy titkos fizetőeszköz - 1 szúrás az orvosnál 5 gumimaci, matek egyes (itt 5-ösnek felel meg) 8 gumimaci, szobafeltakarítás 4 gumimaci -, tudományos tanulmányok sora vizsgálja a zacskóba zártság során fellépő szociális magatartásokat, a rövid életelvárás miatti depresszió jeleit, sőt a würzburgi egyetem egyik neves régésze 1997-ben az alsófrankoknál gumimaci maradványokat is felfedezett!

Ha egy német és egy francia gumimacit összehasonlítunk, a különbség első pillantásra szembetűnő. A francia sokkal színesebb, mivel Németországban az E 114 és E 115 anyag törvényileg betiltott ezért színezéshez csak természetes anyagokat használnak, ami a haribokat fakóbbá teszi.
De a legfőbb különbség mégis az ízében van. A németek feletébb jól ismerik jól ismerik kedvencüket és vakteszten habozás nélkül választják ki az igazit. A német gumimaci ugyanis kevésbé édes, keményebb és ropogósabb mint az exporttermék. A németeknek tehát ez az IGAZI gumimaci.


KÍSÉRLET:
1. Végy egy gumimacit!


2. Önts vizet egy pohárba, majd ugrasd bele a medvét és várj.A medve dagadni kezd...


... és fél nap múlva a maci olyannyira megszívja magát vízzel hogy szinte háromszorosára nő!Medve másfél napos fürdés után kb. 4,5 cm hosszú

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése