2011. május 16., hétfő

Technikai Múzeum - Sinnsheim



Minden alkalommal, amikor hazaúton és visszafelé elmegyünk mellette megfogadjuk, hogy majd most végre megnézzük a speyeri múzeum nagytesóját, a sinnsheimi Technikai Múzeumot és a Concorde-ot.
Tegnap végre sikerült!
Csak szuperlativuszokban lehet beszélni róla. A speyerihez képest - ami szintén lenyűgöző gyűjteménnyel rendelkezik - sokkal nagyobb, gazdagabb, sokszínűbb.


Itt a 747 Boeing (meg a tengeralattjáró) helyett a franciák adományozta Concorde a szenzáció, de emellett többek között háborús arzenált - repcsiktől tankokig sőt még a két német határon álló őrhelységet is -, régi amerikai autókat, Forma 1-es autótörténelmet, szélturbinát, megannyi Mercedes, Opel és BMW modellt vonultat fel. Emellett a boltban mi más, mint egy robot a kiszolgálószemélyzet (nem ABB), ami futószalagra helyezi a megrendelt árut.

A 2003-ban az Air France által a múzeumnak adományozott Concorde-t az szovjet konkurrens mellett állították ki.


A Concorde belülről

A nagy öregek

Amerikai monstrumok

Abszolut kedvenc: BMW Insetta 250

A BMW az 50-es években olasz ISO lizence alapján dobta piacra a gépkocsi kényelmét egy motorbicikli fenntartási költségével egyesítő Insettát, a motoros célcsoportot megszólítva.




Légkerekes autó

Hitler cabriója
A birodalmi kancellár számára 1938-ban leszállított autó bombabiztos páncélozott aljjal, páncélozott ajtókkal és üveggel illetve az ülések mögötti páncélmegerősítéssel rendelkezik. Mivel a tetőn ezek az óvintézkedések nem foganatosíthatóak, ezért a birodalmi kancellár kvázi csak övmagasságig volt védett.

Legkorábbi Mercedes-jel

Finoság: Amphicar
Az úton és vízben is közlekedni tudó autóból eredetileg 250.000 darabot terveztek. Az amerikai viszonyokhoz képest kicsi karosszéria és a 40 lóerős motor miatt ez csak álom maradt. Ennek ellenére 500 darab futhat/úszhat itt-ott.

Trabi csak bélyegen

Háborús repcsik (na jó, a Spatz nem)



Egy lezuhant Stuka

T34 -összesen 15.000 darabot gyártottak





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése